
Λίστα αντικειμένων

Ώρες μαθημάτων: Απόγευμα 17:00 - 20:00 (σύνολο 21 ωρών)
Σε αυτό το σεμινάριο θα ασχοληθούμε με αυτό το ξεχωριστό και ιδιαίτερο είδος φωνητικού αυτοσχεδιασμού, τον μανέ ή αμανέ. Με τις δύο βασικές κατηγορίες του, τον Σμυρνέικο μανέ και τον μανέ αλά Τούρκα, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις ηχογραφήσεις του γραμμοφώνου τις δεκαετίες του ’20 και του ’30. Εξετάζοντας ξεχωριστά την ηχογράφηση του κάθε μανέ, θα την δούμε κομμάτι κομμάτι από διαφορετική οπτική γωνία, για να εστιάσουμε στις διάφορες λεπτομέρειες, που είναι απαραίτητες για να αποδοθεί σωστά η ερμηνεία του.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που τραγουδούν, αλλά και σε όσους παίζουν κάποιο όργανο. Ετσι για πιο μεθοδευμένη διεξαγωγή των μαθημάτων, οι μαθητές θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Στον κάθε μανέ, θα διδαχθούν κομμάτι κομμάτι το φωνητικό με το οργανικό μέρος. Οπότε στο τέλος οι δύο ομάδες θα παίξουν μαζί. Οι παρτιτούρες των έργων που θα διδαχθούν θα αποσταλούν μαζί με ηχητικά δείγματα πριν το σεμινάριο στους ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα μιας πρώτης ματιάς.
* Τα μαθήματα θα παραδίδονται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Ο Γιάννης Νιάρχος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967.
Από νεαρή ηλικία ασχολείται με το παραδοσιακό, σμυρνέικο, ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, τραγουδώντας και παίζοντας, κυρίως κιθάρα, αλλά και μπουζούκι, μπαγλαμά και ούτι. Παράλληλα με τις σπουδές του, έπαιξε και τραγούδησε σε διάφορες ταβέρνες.
Από το 2011 είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Τρίο μανέρως, το οποίο κάνει μία απόπειρα παρουσίασης των ιδιαίτερων αυτοσχεδιαστικών κομματιών της Σμύρνης και της στεριανής Ελλάδας.
Είναι μέλος της Απόδημης Κομπανίας, με την οποία έχει ηχογραφήσει πέντε cd. Με την Απόδημη Κομπανία έχει ταξιδέψει τέσσερις φορές στην Αυστραλία, το 2007, 2010, 2013, 2017 και 2023, όπου εμφανίστηκε σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Μελβούρνη, Μπρισμπέην, Σίδνευ, Αδελαϊδα και Καμπέρα.
Τον Μάρτιο του 2013, συμμετείχε σε μια ομάδα παράστασης χοροθεάτρου, το CIE MPTA, με Βέλγους, Γάλλους, Έλληνες και Τυνήσιους χορευτές και μουσικούς. Η παράσταση είχε παρουσιαστεί από μεγάλες διοργανώσεις, σε θέατρα και φεστιβάλ στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στην Λυών, στο Παρίσι, Γενεύη, Νάπολη, Λισσαβώνα, Σάο Πάολο, Μπουένος Αϊρες κλπ.
Τον Οκτώβριο του 2013 έλαβε μέρος στο φεστιβάλ Τουρκοκρητικής μουσικής που έγινε στο Αϊβαλί.
Είναι μέλος του σχήματος Banda Iovanica από το 2015, όπου επιχειρείται μία σύνδεση της μουσικής δημιουργίας των Μικρασιατών συνθετών με την πλούσια Ουγγρική, Ρουμάνικη και Ρώσικη μουσική παράδοση.
Τον Οκτώβριο του 2016, εμφανίστηκε με το συγκρότημα Τακίμ στις παραστάσεις «Καφέ Αμάν- Ελληνική Απόλαυσις» και «Καφέ αμάν- Αμέρικα» υπό την επιμέλεια του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα. Έχει επίσης συμμετάσχει αρκετές φορές, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Αλάτι της γης», υπό την επιμέλεια του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα και στην εκπομπή του Πάρη Μήτσου «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα».
Από τον Οκτώβριο του 2019, συμμετείχε σε μια ομάδα παράστασης χοροθεάτρου “UWRUBBA”, η οποία αποτελείται από Βέλγους, Γάλλους, Έλληνες και Τυνήσιους χορευτές και μουσικούς. Η παράσταση έχει παρουσιαστεί στο θέατρο της Τουλούζης τον Ιούνιο του 2021, στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2022, στη Νίκαια τον Νοέμβριο του 2022, στο Χερβούργο και την Τουλών τον Ιανουάριο του 2023.
Τον Σεπτέμβριο του 2020 συμμετείχε σε μια συνεργασία με Ελληνες και Τυνήσιους μουσικούς, με σκοπό να γίνουν μουσικές παραστάσεις και να βρεθούν κοινά στοιχεία ανάμεσα στις μουσικές των δύο λαών την περίοδο του μεσοπολέμου: Με το Maalouf της Τυνησίας και το ρεμπέτικο της Ελλάδας.



