
Λίστα αντικειμένων

Ώρες μαθημάτων: 17:00 - 20:00 (σύνολο 21 ωρών)
Στο σεμινάριο θα εστιάσουμε στην εκμάθηση τεχνικών ρυθμικής και αρμονικής συνοδείας του λαούτου στην ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα αλλά και στην βελτίωση της τεχνικής και του ήχου μας μέσα από ασκήσεις και μελέτη δεξιοτεχνικών οργανικών σκοπών. Οι ασκήσεις θα εστιάσουν σε δαχτυλοθεσία, χρήση πένας/φτερού, κλίμακες/δρόμους, ρυθμό.
- Οι συμμετέχοντες απαιτείται να έχουν τουλάχιστον βασική εξοικείωση με το λαούτο και να διαθέτουν δικό τους όργανο.
- Η ανάγνωση μουσικής γραφής είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη.
- Οι συμμετέχοντες μπορούν να ηχογραφούν ή να βιντεοσκοπούν το μάθημα για προσωπική τους χρήση στη μελέτη.
* Τα μαθήματα θα παραδίδονται κυρίως στα Ελληνικά. Είναι στην ευχέρεια του διδάσκοντος/ της διδάσκουσας να διευκρινίζει και να επεξηγεί την ορολογία σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.
Το σεμινάριο δεν διαθέτει διερμηνέα.
Η Μαρία Πλουμή γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα με καταγωγή από την Κρήτη. Στα 9 της έτη ξεκίνησε τη σπουδή της στο παραδοσιακό ελληνικό λαούτο με πρώτο δάσκαλο τον Κωστή Καλαϊτζάκη. Μέσα από τη μελέτη των διαφορετικών τρόπων και τεχνικών παιξίματος του οργάνου ανά περιοχή της Ελλάδας, την κατά καιρούς ενασχόληση της με άλλες μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και των Βαλκανίων, αλλά και με τον πειραματισμό της με διάφορα ήδη μουσικής εκτός της παραδοσιακής, εξερευνά το ρόλο του λαούτου στο σήμερα.
Το 2000 απέσπασε το Α' βραβείο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Μουσικούς Αγώνες του ΥΠ.Ε.Π.Θ.. Φοίτησε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Μουσικών Σπουδών. Παρακολούθησε σεμινάρια κρητικού λαούτου με τον Γιώργη Ξυλούρη, ρυθμικού αυτοσχεδιασμού με τον Χάρη Λαμπράκη, λαούτου με τον Βασίλη Κώστα, σεμινάριο για το τούρκικο μακάμ με τον Σωκράτη Σινόπουλο, εργαστήρι ενορχήστρωσης με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο, μαθήματα υποκριτικής και θεατρικού αυτοσχεδιασμού με τη Ναταλία Στυλιανού, φωνητική με τον Παύλο Μαρόπουλο, εργαστήρια για τη φωνή και το σώμα με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη.
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική από το 2000 και στο ενεργητικό της συμπεριλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε παραδοσιακά γλέντια, συναυλίες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, συμμετοχή σε δισκογραφικές παραγωγές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες (Χρόνης Αηδονίδης, Χρίστος Τσιαμούλης, Στάθης Κουκουλάρης, Μάρθα Μαυροειδή, Κυριάκος Γκουβέντας, Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Παναγιώτης Λάλεζας, Μιχάλης Κουλουμής, Σοφία Λαμπροπούλου, Θεοδώρα Αθανασίου, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Γιώργος Πατεράκης, Αργύρης Μπακιρτζής, Λιζέτα Καλημέρη κ.ά).
Ασχολείται συστηματικά με τη διδασκαλία του οργάνου, έχοντας διδάξει, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων-Κέντρο Εθνομουσικολογίας, στο ωδείο Φίλιππος Νάκας, σε σεμινάρια στην Ικαρία, Νάξο, Σάμο και Καλαμάτα.



