Λίστα αντικειμένων
Ώρες μαθημάτων: 17:00 - 20:00 (σύνολο 21 ωρών)
Σε αυτό το σεμινάριο θα μελετήσουμε το νέι και τις τεχνικές του όπως το συναντάμε στην κλασική Οθωμανική μουσική.
Θα αναλύσουμε και θα μελετήσουμε συνθέσεις σε διάφορα μακάμ.
Το σεμινάριο θα είναι ανοιχτό για όλα τα επίπεδα καθώς και για άλλα όργανα που μπορούν να εκτελέσουν τα μικροδιαστήματα της μουσικής αυτής, τους ενδιαφέρει η λόγια Οθωμανική μουσική και η τροπική μουσική των μακάμ.
* Τα μαθήματα θα παραδίδονται κυρίως στα Ελληνικά. Είναι στην ευχέρεια του διδάσκοντος/ της διδάσκουσας να διευκρινίζει και να επεξηγεί την ορολογία σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.
Το σεμινάριο δεν διαθέτει διερμηνέα.
Ο Νίκος Παραουλάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1977.
Το 1995 εγκαθίσταται στην Αθήνα για να ακολουθήσει μουσικές σπουδές.
Μαθητεύει και παίρνει πτυχίο στα Ανώτερα θεωρητικά, (αρμονία,αντίστιξη) με τους Παναγιώτη Αδάμ,Ιωσήφ Παπαδάτο και Βασίλη Φόστερ, στην Κλασική κιθάρα με τον Θανάση Κουμεντέρη, στην Jazz Κιθάρα με τον Γιώτη Σαμαρά.
Απο το 2000 η μελέτη του εστιάζεται περισσότερο στην ανατολική και Ελληνική μουσική παράδοση.
Διδάσκεται νέυ απο τους Χάρη Λαμπράκη και Ömer Erdoğdular.
Συνεργάζεται με πολλούς σημαντικούς Έλληνες και ξένους συνθέτες και μουσικούς σε συναυλίες και στην δισκογραφία. (Ελένη Καραίνδρου, Σωκράτη Μάλαμα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Αντώνη Απέργη, Μαρία Φαραντούρη, Zülfü Livaneli, Ορφέα Περίδη, Haig Yazdjian, Marta Sebestyen, Karine Polwart, Χάρις Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Βασίλη Σκουλά, Κίτρινα Ποδήλατα, Ψαραντώνη, Ν.Κυπουργό, κ.α.)
Το 2005-2006 διδάσκει νέυ στο ΤΕΙ Ηπείρου (τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής) στην Άρτα.
Το 2014 εκδίδει το cd με τίτλο “Από το φώς και το σκοτάδι” σε μουσική, ενορχήστρωση, παραγωγή, και ηχοληψία δική του, στίχους του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους και ερμηνευτές τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Μανώλη Λιδάκη, Απόστολο Ρίζο, Μαρίνα Δακανάλη, Μαρία Κώτη, Νίκο Βενετάκη, Μαρία Φασουλάκη, Πάνο Παπαιωάννου, Ζωή Βεργάκη. (Εκδοση MLK)
Σήμερα είναι ενεργό μέλος του μουσικού σχήματος Polis Ensemble, με τους οποίους το 2019 εκδίδουν το πρώτο άλμπουμ τους με δικές τους συνθέσεις με τίτλο “Polis Ensemble” και το 2021 το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο “Ήχος Ελληνικός”, αφιέρωμα στο έργο λόγιων Ελλήνων συνθετών απο τον 13ο εως τον 20ο αιώνα. Το 2023 εκδίδουν το τρίτο άλμπουμ τους με 16 κάλαντα και οργανικές συνθέσεις από όλη την Ελλάδα.
Ηχογραφεί νέυ για το έργο “Tous des oiseaux” της Ελένης Καραΐνδρου το οποίο εκδίδεται απο την Ecm records το 2019.
Το 2022 εκδίδει τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “En Route”, ένα δίσκο που αποτελείται από 10 ορχηστρικές συνθέσεις σε μουσική, ενορχήστρωση, ηχοληψία και παραγωγή του ιδίου. Παράλληλα ιδρύει το μουσικό σχήμα Nikos Paraoulakis & “En Route” project και συμμετέχουν σε συναυλίες παίζοντας υλικό από τον δίσκο “En Route” και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις.
Συμμετέχει σε ηχογραφήσεις, συναυλίες και σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό.