Loading...
 Start Page
Παραδοσιακά Κρουστά: "Ο ρυθμός παντού" - Μανούσος Κλαπάκης
Κλίκ για μεγέθυνση
Ημέρες Διεξαγωγής: 5 -11 Ιουλίου

Ώρες μαθημάτων: Απόγευμα 17:00 - 20:00  (σύνολο 21 ωρών)

Τα παραδοσιακά κρουστά και οι ρυθμοί στην Ελλάδα, με επιρροές από τα Βαλκάνια, την Μικρά Ασία και την ανατολική Μεσόγειο.

Το νταούλι, το τουμπελέκι, τα ντέφια – μπεντίρ - Riq, τα ιδιόφωνα μικρά κρουστά, οι τεχνικές, οι φράσεις, τα ρυθμικά μοτίβα και οι ήχοι των κρουστών οργάνων που συναντάμε στις μουσικές και τα τραγούδια των παραπάνω περιοχών, σε παραλλαγές από μέρος σε μέρος.

Ο ρόλος του μουσικού των κρουστών μέσα στο σύνολο και η ενορχήστρωση των κρουστών οργάνων στα μουσικά κομμάτια.

Ρυθμολογία, ανάλυση, ρυθμική πολυφωνία, γκρουπ κρουστών, μοιράζοντας τους ρόλους μέσα στην ομάδα.

Διδασκόμενοι μέσω της προφορικής παράδοσης χρησιμοποιούμε την ρυθμική προφορική γλώσσα και τις συλλαβές και στη συνέχεια καταγράφουμε τους ρυθμούς μας σε σύμμεικτη σημειογραφία.

Χτίζουμε τον αυτοσχεδιασμό και την ρυθμική ομιλία-συνομιλία μέσω των κρουστών-φωνής, σε παλαιά και νεότερα ρυθμικά μοτίβα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα και σε μουσικούς που παίζουν άλλα όργανα, αλλά επιθυμούν να συμμετάσχουν με κάποιο κρουστό. 


* Τα μαθήματα θα παραδίδονται κυρίως στα Ελληνικά. Είναι στην ευχέρεια του διδάσκοντος/ της διδάσκουσας να διευκρινίζει και να επεξηγεί την ορολογία σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.

Το σεμινάριο δεν διαθέτει διερμηνέα. 

Βιογραφικό

Γεννημένος το 1978, έρχεται σε επαφή με την μουσική και τα κρουστά σε νεαρή ηλικία με πρώτο δάσκαλο τον πατέρα του, Μιχάλη Κλαπάκη. Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης. Σπούδασε βιολί με τον Γιάννη Ζευγώλη, θεωρητικά της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και συμφωνικά κρουστά με τον Κωνσταντίνο Βορίση και τον Κώστα Θεοδωράκο. Διδάχτηκε το νταούλι από τον Γιώργο Γευγελή.

Παίζει σε παραστάσεις μουσικής, χορού και θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κάποιες από τις συνεργασίας του: Μουσικο σχημα Polis Ensemble, Κατερίνα Παπαδοπούλου + Anastatica project (ΜΜΘ, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), ΚΣΔΜ Δόμνα Σαμίου (ΜΜΑ, Ηρώδειο, δισκογραφία), Creó Dance Company - έργο απόγειος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ΜΜΑ, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), Λύκειο των Ελληνίδων (Ηρώδειο, ΜΜΑ, ΜΜΘ), Δυνάμεις του Αιγαίου (Θέατρο Βράχων), Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου «Εδώ είναι αλώνι για χορό» (Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου), Ομήρου Ιλιάδα (Στάθης Λιβαθινός, Φεστιβάλ Αθηνών), Νίκος Μαμαγκάκης (Αρχαίο θέατρο Κνωσού), Χρίστος Τσιαμούλης, Σωκράτης Σινόπουλος, Γιώργος Κωτσίνης, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Πλατύραχος, «Οράματα και θάματα στρατηγού Μακρυγιάννη» (Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) κ.ά.

Το 2021 ανέλαβε την μουσική επιμέλεια για την έκθεση «Μια μελωδική διαδρομή στις μουσικές του 1821» για το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Το χειμώνα του 2023, σε συνεργασία με την χορογράφο Τζένη Αργυρίου και τον εικαστικό Βασίλη Γεροδήμο, ανέλαβε την μουσική επιμέλεια για το «Ελευσίνιο Κίνημα» στην τελετή έναρξης του «Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023».

Διδάσκει κρουστά και ρυθμολογία σε μορφή σεμιναρίων, σε Ωδεία, καθώς επίσης και σε ομάδες θεάτρου και χορού, με τις οποίες συνεργάζεται σε εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Musical Yards

Διεύθυνση: Αϊ Γιάννης, Χριστός Ραχών Ικαρία, ΤΚ 83301

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Γιώργος M. 6940553781 
Λευτέρης Χρ. 6978 737696 

email: info@musicalyards.gr

     

 

Login / Sitemap

© Copyright 2019 - 2024 Μουσικές Αυλές Ικαρία